V Humennom bilancovali slovensko-ukrajinské vzťahy a cezhraničnú spoluprácu

11.05.2006 Humenné

Humenné 11. mája (TASR) - Bilancia slovensko-ukrajinských vzťahov dominovala v úvodnom dni 3. zasadnutia Slovensko-ukrajinskej komisie pre cezhraničnú spolup...
Humenné 11. mája (TASR) - Bilancia slovensko-ukrajinských vzťahov dominovala v úvodnom dni 3. zasadnutia Slovensko-ukrajinskej komisie pre cezhraničnú spoluprácu, ktorá rokuje v Humennom.

Účastníci dvojdňového zasadania vyzdvihli dynamizujúce sa vzájomné vzťahy a potrebu spomínanej komisie, ktorá vytvára dobrý priestor na diskusiu o spoločných záležitostiach. Zároveň upozornili na potrebu ďalšej spolupráce v oblasti podnikateľských skupín. Predseda komisie a minister vnútra Martin Pado poukázal na ročný obrat zahraničného obchodu s Ukrajinou, ktorý v minulom roku dosiahol 27,8 miliardy Sk, čo predstavuje 27-% nárast oproti roku 2004. Export zo SR na Ukrajinu dosiahol vlani vyše 12 miliárd Sk, čo je nárast o 26,4 % a import do SR dosiahol 15,8 miliardy Sk, čo predstavuje nárast o 20 %.
Komisia sa bude ďalej venovať aj otázke vstupu Slovenska do schengenského priestoru a otázkam jeho vplyvu na spoločnú hranicu. \"Vstup SR do schengenského priestoru znamená, že dôjde k posilneniu ochrany štátnej hranice proti nelegálnym migrantom, proti tým, ktorí chcú prekračovať hranicu v rozpore so zákonom. Nemá to však znamenať, že sa uzatvoria hraničné priechody a nebude možný prestup jedných voči druhým, \" uviedol minister Pado pre TASR. Naopak, vyzdvihol potrebu rekonštrukcií a budovania ďalších hraničných priechodov medzi obidvoma krajinami. Počas prevádzky dôjde k rekonštrukcii hraničného priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod a do konca roka 2008 by mal rekonštrukciou prejsť aj hraničný priechod v Ubli. Predmetom spoločných rokovaní komisie bude aj hraničný priechod Čierna nad Tisou - Solomonovo.
 

Vyberte región

mark